Salaam Aleikum - Reisverslag uit Bayt Lāhyā, Palestina van Jennie Hubers - WaarBenJij.nu Salaam Aleikum - Reisverslag uit Bayt Lāhyā, Palestina van Jennie Hubers - WaarBenJij.nu

Salaam Aleikum

Door: Jennie Kloppenburg

Blijf op de hoogte en volg Jennie

01 Februari 2013 | Palestina, Bayt Lāhyā

Beste familie en vrienden,

Eindelijk ben ik dan op de plaats van bestemming! Ik heb er lang naar uitgekeken en inmiddels is mn eerste (halve) dagje in Israel voorbij...

Vanmorgen begon de dag al vroeg! Om 2u op weg naar het vliegveld. Om 3.45 inchecken en dan wachten tot de balie openging en ik echt afscheid moest nemen van de familie/vrienden!
Gelukkig kon ik overal zo doorlopen en was ik al gauw bij het vliegtuig waar ik wezen moest! Het was best een beetje spannend, alleen vliegen, maar gelukkig ging, ondanks de behoorlijke turbulentie, alles toch goed.

En toen de douane in Israel! Ik was al helemaal bang door al die verhalen die ik erover gehoord had. Maar gelukkig wilden ze alleen weten wat ik kwam doen en kon ik daarna gelijk doorlopen.
Ik was blijkbaar zo verbaasd dat ik helemaal vergat om mijn koffer mee te nemen. Dus ik stond al buiten bij de taxishuttle toen ik me bedacht dat ik helemaal geen koffer had... Dus maar weer terug en gelukkig mocht ik hem nog ophalen! Blunder 1 gehad;)!

De taxishuttle zette me netjes af op de plek waar ik had afgesproken, maar ik zou bellen als ik er bijna was. Maar ja, als je telefoon het dan niet doet heb je gelijk een probleem... Stond ik dan in Jeruzalem... Geen idee waar ik heen moest...
Gelukkig kwam er bijna gelijk een bus aan en voordat ik kon vragen of hij richting Beit Jala ging, vroeg hij het al aan mij.... Hij kon t aan me zien blijkbaar;)!
En ik was de bus nog niet uit, of de volgende taxichauffeur vroeg waar ik wezen moest en hij zou me er wel even brengen. Ik ben letterlijk voor bij de deur gebracht en hier werd ik hartelijk ontvangen door de directeur van Jemima!
Hij bracht me naar de afdeling waar ik het komende half jaar (wat betreft leven en slapen) door mag brengen. Gelukkig blijken er nog 4 Nederlandse mensen te zijn hier... 2 op de afdeling en een echtpaar wat even verderop woont. Daar heb ik inmiddels al gegeten. Een van de Nederlandse vrijwilligers hoopt over 3 weken weg te gaan en dan mag ik op haar slaapkamer gaan logeren... Nu mag ik even op de logeerkamer bivakkeren.

Nou ja, op zich lijken het niet veel dingen, maar ik heb onderweg ontzettend veel dingen gezien. Ik mocht mn hart hier niet verliezen, maar ik ben bang dat dat al gebeurt is...;) Alleen dan niet op iemand, maar op het land! Wat een mooie natuur (ondanks de stortregen) en wat een bijzonder landschap. Ik heb geen idee hoe ik dat allemaal moet beschrijven... Je bent de ene bocht nog niet om of de andere komt er al weer aan en wat een bergen! Hoge en lage, met veel groen of met huizen, je vind er van alles... En dan het verkeer! kDenk niet dat ik hier ooit zelf ga rijden... Het is soms nog erger dan Parijs. Auto's die tegen elkaar aangebotst zijn, staan gewoon nog aan de kant van de weg. Iedereen haalt rechts in en zo zijn er nog veel meer dingen te noemen.

1 van de leuke dingen, die ik hoorde/zag, was dat ze best veel dingen hetzelfde hebben als in Nederland, alleen gebruiken ze het anders... Ik hoorde regelmatig opmerkingen vallen (als, die kan ook niet rijden/dat was lachen zeg), die in het Joods natuurlijk heel wat anders betekenen, maar in het Nederlands wel grappig overkomen...

De engelse taal is nog wel even wennen. kMoet nog best zoeken naar woorden/zinsopbouw, maar gelukkig heb ik tot nu toe nog overwegend Nederlands kunnen praten...
Inmiddels ben ik al op mn kamer en ga ik zo mn bed maar s opzoeken... Morgen lekker uitslapen. Ik hoef pas om 4u op 1 van de groepen te zijn om mee te gaan kijken... Zondag ben ik vrij en dan maandag begin ik met een gesprek om te kijken hoe het rooster er verder uit ziet.
Ik ben heel benieuwd hoe het allemaal gaat lopen, maar ik heb er, ondanks dat ik er wel tegenop zie, ook heel veel zin in!

Ik hoop jullie na het weekend wat meer te laten horen over Jemima, de kerk en het leven in Bethlehem!

Allemaal een fijn weekend en het allerbeste toegewenst!

Een lieve groet,

ps. Het is mogelijk om Jemima te steunen door middel van de volgende link: www.corploeg.nl/jemima
U kunt hier een cd bestellen met een korting van €2.95. Van elke cd gaat €5 naar Jemima! De kortingscode die u hiervoor moet gebruiken is jemima2013

• 01 Februari 2013 - 20:22

Jouke:

Fijn dat alles goed is gegaan! Toch altijd weer spannend dat vliegen en zeker die Israelische douane. Ze kunnen heel lastg zijn weet ik uit ervaring.....Sterkte met alles en we zijn benieuwd naar de verdere verhalen!

• 01 Februari 2013 - 20:25

Luchiëlle:

Heejhoi,

Je eerste echte verslag vanuit Israël!!:) Heel mooi...

Wat fijn om te lezen dat je reis, ondanks de turbulentie, het vergeten van je koffer ;) en het weigeren van je telefoon, zo goed is verlopen!!
    Leuk dat er meer Hollandse mensen zitten daar.. Dat maakt het qua praten betreft allemaal wel makkelijker, of niet?! Heel veel succes met het Engels spreken, maar dat gaat vast helemaal goed komen!:)

Geniet van alle nieuwe indrukken daar en kzie uit naar je volgende verslag!!
    Ook een heel fijn en goed weekend toegewenst... Welterusten voor nu!!;)

Liefs..

• 01 Februari 2013 - 21:10

Beppe Kloppenburg:

lieve Jennie,
    Ik vond het fijn dat ik dit even kon lezen zodat ik weet hoe de reis is gegaan. Ik wens je veel sterkte daar.
    Groetjes Oma Kloppenburg

• 01 Februari 2013 - 22:21

Mariëlle:

Ha Jennie!

Meid, wat fijn dat je goed bent aangekomen en wat een eerste indrukken heb je opgedaan! Allemaal zo herkenbaar! Ik moet zeggen dat ik het vrij onwerkelijk vindt dat je nu zo ver weg bent en niet meer ff de groep inwandeld...
    Sterkte met acclimatiseren en dikke knuffel van de bewoners hoor! Haha, je koffer bijna vergeten door alle stress..!
    Ik kijk uit naar je volgende verhaal!

Liefs!

• 01 Februari 2013 - 22:22

Jacolina:

Hé,

Fijn dat je goed aangekomen bent en dat je zo behulpzaam op de goede plaats gebracht werd. Ben benieuwd naar je volgende verhalen! Geniet van al het nieuwe! Welterusten en ook een goed weekend.

Groetjes Jacolina

• 02 Februari 2013 - 12:41

Eline:

Ha Jennie!

Wat een ervaringen al, die eerste dag! Je had wel een gelukje bij die douane. Bij mij ging toen mn hele koffer op de kop:( Ik wens je een hele fijne tijd toe daar! Lekker gaan genieten van alle nieuwe indrukken, het land, de mensen en de bewoners daar. Ik ben benieuwd naar je verhalen.

groetjes Eline

• 02 Februari 2013 - 19:28

Alides:

Hallo Jennie;

Fijn dat het allemaal zo goed is gegaan. Leuk om je verslag te lezen en de foto's te bekijken. Ik hoop dat je er een mooie en leerzame tijd mag hebben. Geniet er van. Voor nu een goed weekend en tot de volgende keer.

Hartelijke groet
    Alides

• 04 Februari 2013 - 20:13

Dirk En Alieke:

Lieve Jennie,

Wat fijn dat je goed aangekomen bent en alles naar omstandigheden goed met je gaat! Het zullen zeker veel nieuwe indrukken zijn die je op doet en dan is het fijn om wat Nederlanders om je heen te hebben. Is het wel wat je je erbij voorgesteld had, of toch weer heel anders?

We wensen je al het beste toe komende tijd, hopelijk wen je snel en is het zo fijn als je je tevoren voorgesteld had!

Lieve groetjes, ons

• 04 Februari 2013 - 22:07

Marcel :

Ha Jennie,
    Erg leuk om je verslag te lezen. (k ben best een beetje jaloers op je: nieuwe dingen beleven hou ik wel van!) Dapper hoor dat je in je ééntje in het vliegtuig stapt! En bijzonder dat je zo geholpen bent daar zeg. Ik wens je graag veel succes toe en ben benieuwd wat je in je volgende verslag ons te vertellen zal hebben.
    hart groet
    Marcel

• 05 Februari 2013 - 10:00

Sijaline:

Ha Meid,

Wat fijn om te lezen dat je veilig aan gekomen ben.
    Ik hoop dat je een zeer leerzame tijd mag hebben.
    Tis echt een vreemd idee dat je helemaal daar zit.

Liefs

• 05 Februari 2013 - 13:00

Carolien:

Ha Jenny,

Wat leuk om je belevenissen te lezen! Ik moet eerlijk zeggen dat ik wel een paar keer met tranen in m'n ogen heb gezeten van het lachen hoor :) Je koffer vergeten... 'die kan ook niet rijden'.. ;)
    Fijn om te lezen dat het je wel bevalt, ook al moet je nog wennen wat heel begrijpelijk is!
    Ook leuk dat ze een welkoms-poster hebben gemaakt! Lief zeg!

Nou meid, sterkte en veel plezier in het ontdekken van de nieuwe dingen in Israel, en hoop snel weer wat van je te horen!

Liefs...

• 06 Februari 2013 - 15:25

Jennita:

Hee Meid,

Wat fijn dat je goed bent aangekomen, wat een belevenissen alweer! Gek idee dat je zover weg bent.. echt heel erg leuk om je reisverslag te lezen, je hebt al heel wat meegemaakt:P ik wens je een hele fijne tijd toe en ik blijf je volgen!!

liefs Jennita

• 06 Februari 2013 - 20:23

Fam. V.d. Nieuwendijk:

Dag Jennie,

wat leuk om wat van je ervaringen te lezen!
    Best wel spannend geweest onderweg!
    We wensen je een hele goede tijd daar hoor!

Hartelijke groeten, Fam. v.d Nieuwendijk